Onderzoek & Ontwikkeling

Nieuwe behandeling maakt komaf met chronische bursitis


Zieke cellen vervangen door gezonde


Binnen het kader van CrossRoads2 wordt een nieuwe methode ontwikkeld die bursitis zonder chirurgie kan genezen.


CrossRoads2 is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. Het heeft als doel het stimuleren van duurzame grensoverschrijdende samenwerking rond kansrijke innovatieprojecten tussen KMO/MKB-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Het project steunt bedrijven met goede, innovatieve en technisch haalbare projectideeën die graag grensoverschrijdend samenwerken met andere KMO/MKB-bedrijven.


De ABLAflexTM gebruikt een gerichte warmtebehandeling die de ontstoken cellen doodt en ze vervangt door gezond weefsel. Zodra de ontstoken cellen en het ontstekingsvocht verdwenen zijn, verdwijnt ook de pijn in het gewricht. De behandeling duurt maar zeven minuten en de patiënt kan dezelfde dag weer naar huis.


De ABLAflexTM werd ontwikkeld door het Vlaamse researchbedrijf Vesalius Medical Technologies, in samenwerking met Unitron, een Nederlandse producent van hoogwaardige medische en industriële apparatuur. De eerste klinische tests zijn bemoedigend en liggen in de lijn van de verwachtingen. Het definitieve toestel zal qua grootte, gewicht, duurzaamheid, gebruiksgemak en productiekost verschillem van het huidige toestel dat wordt ingezet voor de klinische testen. De partners zoeken een goede balans tussen de financiële haalbaarheid van de ontwikkeling en de noden van patiënten en medisch personeel. Op een bruikbaar apparaat voor de dagelijkse medische praktijk is het dus nog even wachten, maar de partners hopen zo snel mogelijk een eerste model te lanceren.


Vesalius Medical Technologies werd opgericht in 2009 en is een Vlaamse onderneming. Het team in dit bedrijf kan bogen op een ruime business ervaring en bestaat uit expert-ingenieurs, artsen en specialisten. Vesalius Medical Technologies heeft daarmee veel professionele kennis en knowhow, engineering- en medische expertise in-huis. Zij heeft een minimaal invasief Medisch toestel “ABLAflex™”ontwikkeld voor de behandeling van chronische bursitis. Het toestel is nog niet commercieel beschikbaar.