Bursitis


Miljoenen mensen wereldwijd lijden aan gewrichtspijn in schouder, elleboog, heupen en knie veroorzaakt door bursitis. Vesalius Medical Technologies heeft een innovatieve oplossing voor dit medisch probleem ontwikkeld.


Bursitis is een pijnlijke ontsteking (heupen, knieën, ellebogen, schouders,...) van een slijmbeurs. Dit is een plat zakje met gewrichtsvloeistof (synoviaal vocht) dat voor vermindering van de wrijving zorgt op plaatsen waar huid, spieren, pezen en gewrichtsbanden over het bot wrijven. Een slijmbeurs bevat gewoonlijk zeer weinig vocht. Maar als de slijmbeurs beschadigd of overbelast is, kan deze ontstoken raken en zich met vocht vullen.  Frekwente oorzaken van bursitis zijn verwonding of overbelasting bij bijvoorbeeld wandelen, fietsen, joggen, tennis,… of bij een nieuwe heupprothese.


De slijmbeurzen in heupen, ellebogen, schouders en  knieën geraken makkelijk ontstoken. Een slijmbeursontsteking veroorzaakt pijn en leidt tot bewegingsbeperking, maar de specifieke symptomen worden bepaald door de plaats van de ontstoken slijmbeurs. Bij een ontstoken slijmbeurs in de schouder is het bijvoorbeeld pijnlijk en moeilijk om de arm zijwaarts op te tillen. De slijmbeurs van de heup bevindt zich eerder in de diepte. De pijn treedt op bij wandelen waarvoor de patiënt soms mankt, maar zij kan zich ook manifesteren als pijn bij het liggen (bv tijdens slapen) op de aangetaste zijde.Bij beweging of aanraking is het ontstoken gebied pijnlijk. Wanneer er een slijmbeurs is ontstoken die vlak onder de huid zit, zoals bij knie en elleboog, kan de huid eromheen rood en gezwollen zijn en voelt bij aanraking warm aan.Hoe lang een slijmbeursontsteking duurt is heel verschillend. Degene die, wanneer de klachten beginnen, gelijk een paar weken rustig aan doen, kunnen met een aantal maanden weer klachtenvrij zijn. Iemand die gewoon doorwerkt en de slijmbeus blijft belasten ondanks de pijn, kan na een jaar nog steeds pijn hebben. Als een slijmbeurs één keer ontstoken is, blijft dit vaak een zwakke plek.

 

Een chronische slijmbeursontsteking kan het gevolg zijn van eerdere aanvallen van acute slijmbeursontsteking of van herhaalde verwondingen. Langdurige pijn en zwelling kunnen de beweging beperken, waardoor de spieren in omvang kunnen afnemen (atrofie) en verzwakken. Opflakkeringen van chronische slijmbeursontsteking kunnen een paar dagen tot enkele weken duren en veelvuldig terugkeren.


De meeste patiënten genezen op eenvoudige behandelingen zoals icepacks, aanpassing van bewegingspatroon, eenvoudige ontstekingsremmers. De verbetering van de pijnbeleving van deze ontsteking kan, bij cortisone behandeling, maar van tijdelijke aard zijn.  In dat geval zijn er, tot op heden, nog weinig alternatieven. Chirurgisch een bursa verwijderen is niet risicoloos en wordt eerder weinig toegepast. Het soms lange revalidatietraject na een operatie schrikt ook af. Het geven van medicatie onderdrukt de pijn, maar leidt  niet noodzakelijk tot genezing.


Vesalius Medical Technologies biedt een innovatieve oplossing voor dit medisch onopgelost probleem. Deze oplossing werd ontwikkeld door Vlaamse orthopedische artsen, chirurgen en ingenieurs na jaren van Onderzoek en Ontwikkeling.  Momenteel loopt er in Vlaanderen een klinische studie om de werkzaamheid van deze oplossing voor chronische bursitis aan te tonen. Deze studie is goedgekeurd door de ethische commissie van het hospitaal en door het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten). Deze klinische studie  werd ook geregistreerd in de Verenigde Staten (NCT02841462). 


Vraag  aan uw arts om met Vesalius Medical Technologies contact op te nemen indien je meer informatie wenst te ontvangen met betrekking tot deze studie. Raadpleeg  bij gezondheidsklachten steeds een arts.